22 Ocak 2016 Cuma

Ön okuma: Kadın Budalası-Dostoyevski


"Bir kadın, bir bağlanış, kuvvetli bir sevgi olmadan yaşayamam. Seversem kurutlurum."

Dostoyevski'nin bu kitabının asıl adı "вечный муж" Diğer yayın evlerinde tam sözcük çevirisiyle "Ebedi Koca" olarak yayınlanmış. Ben bordo siyah yayınlarından okudum. 190 sayfa. 

Kitapta ellili yaşlarında olan Velçaninov,  eski dostu olan Pavel Pavloviç'le karşılaşır. Bu karşılaşmada dokuz yıl önce beraber geçirdikleri yıl etkilidir. Aralarındaki hesaplaşma anlatılıyor kitapta ve altmış yaşlarındaki Pavel Pavloviç 15 yaşındaki bir kızla evlenmek ister, Velçaninov bu olayın da içine girer. 

Ben kitabı çok beğendim, gayet akıcı. Güzel olan bir diğer yan farklı Rus adlarına az maruz kalmak :) Bir de elbette ki Dostoyevski'nin bahsettiği evrensel tipler yine :) Siz de okursanız aşağıda kitaptan alıntılarda yazacağım "ebedi koca" ve "bu çeşit kadınlar" olarak bahsedilen kişi tiplerini kendi hayatınızda birileriyle eşleştirebilirsiniz. :) 

Kitapta benim için ilginç olan 60 yaşlarındaki adamın 15 yaşındaki kızlara ilgi duymasıydı. Bu sapkınlık her dönem her yerde olabiliyor maalesef. 

Kitapla ilgili tek olumsuz düşüncem kitabın sonuyla alakalı. Bir anda kesildi her şey. Son sayfadan bir şey anlamadığım gibi ne anlamam gerektiğini de anlamadım. :/

Kitabı okumanızı öneririm. :)

"Acımı içiyorum ve bundan sarhoş oluyorum. O zaman çektiğim acının niteliği değişiyor ve kendimi bambaşka bir insan zannediyorum."

"Başkalarının ahlak düşkünlüğünden nefret eder, anlayışsız davranırdı; oysa kendisi ahlaksızdı. Kendi ahlaksızlıklarını ona kabul ettirmenin olanağı yoktu. Velçaninov, T.deyken onun için: 'Masum olduğuna yürekten inanıyor.' diyordu. 'Bu kadın, kocalarına sadakatsizlik yapmak için doğan kadınlardan biridir.' diye düşünüyordu. Bu gibi kadınların genç bir kızken düşme tehlikeleri yoktur: Bunun için evlenmeyi beklemeleri yaradılışları gereğidir. Koca, onların ilk 'sevgilisi'dir, fakat düğünden önce asla. Evlenme konusunda onlardan becerikli kadın yoktur. Elbette, ilk sevgiliden sorumlu olan daima kocadır. Ve bu böylece aynı samimilikle devam eder: Onlar, sonuna kadar daima namuslu ve masum olduklarına inanırlar.
Velçaninov bu çeşit kadınlar bulunduğuna inanıyor; böylece bu tip kadınlara karşılık gelen ve bundan başka bir özelliği bulunmayan bir koca tipi bulunduğuna da inanıyordu. Ona göre, Tanrı bu tür adamları sadece 'koca' olmak, bütün hayatları boyunca 'koca' kalmak ve başka hiçbir şeye yaranamamak üzere yaratır. 'Bu tür adam dünyaya sadece evlenmek için gelir, büyür ve evlenir evlenmez kişilik sahibi ve sağlam karakterli bir insan olsa da hemen karısının ayrıntısı gibi bir şey olur. Böyle bir kocanın doğruyu yanlıştan ayıran işareti, malum olan süstür. Güneşin parlamaması ne kadar olanaksızsa onun o süs takmaması da o kadar olana dışıdır. Ve kendisinin gerek bu konuda bir şey gerek doğasına özgü yasaları bilmesi yasaktır."

"Ölmüş bir düşman iyidir, yaşayan bir düşmansa ondan da iyidir."

"Bir kadın, bir bağlanış, kuvvetli bir sevgi olmadan yaşayamam. Seversem kurutlurum."

“Büyük düşünceler büyük bir zekâdan çok, büyük bir kalpten doğarlar.”

2 yorum:

  1. Bu yapıt Dostoyevski'nin 1869'da yayınladığı "Budala" ile 1872'de yayınladığı "Ecinniler" adlı iki dev romanının arasına sıkışmış 1870'de yayınlanan bir kısa romanıdır. Biraz parasal sorunları sebebiyle aceleye getirilmiş bir kitap olmakla birlikte dev yazarı tanımak bakımından ilginçtir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bilmiyordum. Paylaştığınız için teşekkür ederim))

      Sil